Kókuszcukor – Édesítőszerek

Kókuszcukor, BioMenü BIO KÓKUSZCUKOR g - BioMenü

Miért nem bízom a kókuszvirág cukorban?

Mit ne együnk cukor helyett?

A kókuszvirág cukor a kókusz pálma bimbózó virágának nedvéből készül: Délkelet-Ázsia egyes régióiban hagyományosan használt édesítőszer. Az egyre egészségtudatosabbá váló nyugati világban, így kis hazánkban is az elmúlt években került a bio- és reformboltok polcaira: egészséges, alacsony glikémiás indexű GI természetes cukorként ajánlják a fogyasztását diétázóknak, cukorbetegeknek, kókuszcukor.

Miért nem hiszek mégsem a kókuszvirág cukorban? Itt gyanút fogtam.

kókuszcukor lancet diabetes and endocrinology impact factor

Ahogy korábban is írtam az édesítőszeres bejegyzésembenazok a természetes cukorpótló szerek polialkoholokamelyek csak lassan emelik a vércukorszintet, a cukrokétól eltérő kémiai szerkezetük miatt nem karamellizálhatóak. Itt van összefüggés: ugyanez a kókuszcukor különbség miatt emelkedik lassan a vércukorszint és marad el a karamell illat.

Persze van kókuszcukor jó adag egészséges szkepticizmus: bármilyen meglepő állítást el tudok fogadni, ha kókuszcukor szilárd érveket, tényeket találok mögötte. Én is nagyon örültem volna egy karamellizálható, alacsony GI-jű cukornak.

kókuszcukor diabetes mellitus guidelines

Utánanéztem hát a kókuszvirágcukor összetételének. Wikipedián és itt is az állt, hogy kb. Így már értettem, hogy miből lesz a karamell. Emellett jóval több ásványi anyagot tartalmaz, mint akár a barna nádcukor is: ez kókuszcukor dolog, de kókuszcukor, ha valaki mértéktartóan fogyaszt édességeket, az egy kiskanálnyi cukor a reggeli kávéjában elhanyagolható mennyiségű magnéziumot, káliumot, stb.

Kókuszcukor: tényleg egészséges?

Nagyon morcos vagyok, ha ilyet látok… Kép forrása A lassú felszívódást pedig egyszerűen nem hiszem el. Ha a kókuszcukor GI-je 65, akkor valamit nagyon kellene tudnia ennek a kókuszvirág cukornak ahhoz, hogy ebből az összetételből a répacukor GI-je csak 35 legyen. A kókuszvirág cukorban ilyen mennyiségű rost vagy zsír nem található. Akkor honnan származik a ös GI érték?

kókuszcukor aceton a vizelettel cukorbetegség kezelés 1 típusú

Ki mért ilyet? Néhány cikken keresztül visszafelé haladva a linkeken megtaláltam az eredeti, és mai napig egyetlen vizsgálat alapján kiállított bizonylatot.

Nem tudom elfogadni az eredményt, mert mindössze 10 emberrel végezték a vizsgálatot. Az anyagcserénk állapota egyénenként igen eltérő lehet: még napszakoktól, előzetes fizikai aktivitástól, stb.

kókuszcukor makula degeneráció tünetei

Ha odaállítottak 10 atlétát, akkor ők nehezen képviselik a populáció átlagát. A kókuszcukrot szilárd formában fogyasztották el, az összehasonlításhoz használt glükózt pedig oldat formájában: a tápanyagok csak oldott formában képesek felszívódni, a kókuszvirág cukornak így előbb fel kellett oldódnia — így nem fair az összehasonlítás.

BioMenü BIO KÓKUSZCUKOR 500 g

Ráadásul ez a tanulmány a Fülöp-Szigeteken, egy állami érdekeltségű intézményben készült, és jelenleg ez az ország a kókuszcukor legnagyobb exportőre a világon. A szememben ez sem emeli az adatok hitelességét. Ha készülne még néhány független tanulmány, több résztvevővel, és hasonló eredményt kapnának, akkor tudnék bízni a történetben.

Persze akkor is érdekelne, hogy a szacharóz miért szívódik fel lassabban a kókuszvirág nedvéből kivont cukorból a répacukorhoz képest, de mi csökkenti a vércukrot mondtam: megfelelően szilárd érvekkel szinte bármiről meggyőzhető vagyok.

Frissítés, Nem lepődtem meg: nek mérték.

Miért nem bízom a kókuszvirág cukorban?

Ugyanebben az adatbázis a közönséges répacukor GI-je között mozog, attól függően, hogyan vették be. Általában kókuszcukor jelölnek meg a répacukor GI értékének. Tehát az első független, hiteles vizsgálat, amiről tudok kókuszcukor azt a gyanúmat igazolja, hogy a kókuszvirág cukor nem lassú felszívódású szénhidrát, és így nem ajánlható kókuszcukor vagy cukorbetegséggel élőknek.

A kókuszcukor karamell szerű ízben gazdag, kinézete hasonlít a barnacukorhoz. A kókuszcukor a fehér és barna cukor közvetlen helyettesítőjeként használható a főzéshez, sütéshez és italokhoz. A kókuszvirág cukor az egyik legegészségesebb természetes édesítőszer, Délkelet-Ázsiában éve használják ételek és italok édesítésre, és az eltelt idő alatt a feldolgozása nem változott. A kókuszpálma virágának édes nektárját kókuszcukor hőfokon kristályosra párologtatják.

További hangok a kókuszvirág kókuszcukor ellen Érdekesség, hogy a kókuszpálmával foglalkozó termelők közül néhányan a kókuszvirág cukor termelés környezetkárosító hatásaitól is tartanak: ha a kókuszpálma bimbóit learatják a cukorgyártáshoz, nyilván nem terem rajta kókuszdió, ami rengeteg egyéb termék kiindulási anyaga lehetne. A főleg kókuszcukorra irányuló kókuszcukor termesztés nem fenntartható: erről számol be pl.

Kategória: Kókuszcukor

Egyébként nem én vagyok az egyetlen, akinek nem stimmel a kókuszvirág cukorról, mint legújabb és egyedi tulajdonságokkal bíró természetes édesítőszerről festett kép: a nemzetközi blogoszférában is egyre több kókuszcukor jelenik meg, amiben a kókuszcukor és a hogyanokat feszegetik, pl.

Zárszó A jelenleg rendelkezésre álló tények engem nem tudtak meggyőzni arról, hogy a kókuszvirág cukor egy sokkal egészségesebb, lassabb felszívódású természetes alternatívája lehetne a közönséges cukornak, így a fogyasztását nem ajánlom inzulinrezisztenciával, cukorbetegséggel élőknek, diétázóknak. Szerencsére manapság rengeteg egyéb édesítőszer közül választhatunk, remélem, hogy mindenki megtalálja a céljainak, ízlésének, életmódjának, gondolkodásának megfelelőt.